Factors Influencing the Adoption of Hybrid Work Models in Slovak Organizations - Mihalčín, Samuel, 1999-
Organizačné a demografické faktory ovplyvňujúce zavádzanie hybridnej práce v slovenských podnikoch. Pomocou kvantitatívnych metód autori analyzovali údaje z 227 spoločností prostredníctvom Spearmanovej korelácie, Kruskal-Wallisovho testu a viacnásobnej lineárnej regresie, aby preskúmali vplyv veku manažérov, veku zamestnancov, regiónu a veľkosti spoločnosti na mieru zavádzania. Zistenia naznačujú, že implementáciu hybridnej práce primárne poháňa regionálny hospodársky rozvoj a digitálna infraštruktúra, a nie organizačné alebo demografické faktory. Výskum prináša empirické dôkazy o zavádzaní hybridnej práce v strednej Európe a poskytuje poznatky pre rozvoj regionálne prispôsobených politík flexibility pracoviska.