Identification of Attitudes and Preferences of Slovak Tourists Towards Sustainable Behaviour - Kubíková, Ľubomíra, 1996-
Správanie turistov sa odráža v životnom prostredí. Z tohto dôvodu je spotrebiteľské správanie základným faktorom. Cieľom výskumu je identifikovať a vyhodnotiť postoje slovenských turistov k udržateľnému a proenvironmentálnemu správaniu. Dotazníkový prieskum sa zameral na rôzne skupiny ľudí zo Slovenskej republiky. Údaje boli zhromaždené dotazníkovým prieskumom; finálnu vzorku tvorilo 280 respondentov. Ich postoje autori identifikovali pomocou 5-bodovej Likertovej škály. Pri spracovaní údajov boli použité všeobecné metódy a niekoľko štatistických metód, ako napríklad Mann-Whitneyho U test, Kruskal-Wallisov test, párové porovnania, Kaiser-Meyer-Olkinov (KMO) test, Bartlettov test, faktorová analýza, logistická regresia a lineárna regresia. Hypotézy sa testovali pomocou parametrických a neparametrických testov, ktoré odhalili preferencie a postoje slovenských turistov v rôznych situáciách. Zistenia zdôrazňujú dôležitosť udržateľných postupov v aktívnom cestovnom ruchu, identifikujú psychologické faktory ovplyvňujúce správanie turistov a poskytujú detailný pohľad na determinanty proenvironmentálneho správania medzi turistami, čím informujú stratégie na podporu zodpovedného a environmentálne uvedomelého správania v cestovnom ruchu.