Súčasný rozvoj cestovného ruchu v Belianskych Tatrách a ich geografická charakteristika - Horský, Jerguš, 1998-
Belianske Tatry, predstavujúce významnú východnú časť Tatier na Slovensku, sú jedinečným regiónom s vysokým potenciálom pre rozvoj udržateľného turizmu. Článok si kladie za cieľ navrhnúť geografické vymedzenie Belianskych Tatier ako turistickej destinácie, ktoré bude odrážať ich prírodné, kultúrne a funkčné charakteristiky. Na základe sekundárnych zdrojov a geografických údajov (GIS) bol vypracovaný podrobný teritoriálny pas, identifikujúci kľúčové body záujmu (POI) v rámci regiónu na podporu efektívneho plánovania turizmu. Výsledky zdôrazňujú potrebu jednotného geografického vymedzenia, keďže súčasné hranice sú nekonzistentné a nezohľadňujú širší regionálny kontext. Navrhované vymedzenie ponúka komplexný rámec pre strategický rozvoj cestovného ruchu, ktorý rešpektuje environmentálne limity a zároveň optimalizuje turistický potenciál územia. Príspevok podporuje pozíciu Belianskych Tatier ako atraktívnej a udržateľnej destinácie a poskytuje praktické nástroje pre integrované plánovanie a manažment.