Environmental Policy Stringency and Global Trade: Evidence from 40 Countries - Smolková, Sára, 1998-
EÚ je považovaná za lídra v prísnej environmentálnej regulácii, čo vyvoláva otázky o tom, ako ambiciózne klimatické politiky interagujú s medzinárodným obchodom. Skúmanie, či vyššia prísnosť environmentálnej politiky ovplyvňuje výkonnosť exportu a dovozu, s využitím panelových údajov pre 40 krajín v rokoch 2010 až 2020 a dvoch regresných modelov s fixnými efektmi. Kľúčovými premennými sú index prísnosti environmentálnej politiky, HDP na obyvateľa a výdavky na výskum a vývoj ako podiel na HDP. Výsledky nepreukazujú žiadny významný vplyv prísnosti politiky na export alebo dovoz, zatiaľ čo HDP na obyvateľa je pozitívne spojený s oboma a objemy obchodu sa časom zvyšujú. Dánsko, Švajčiarsko a Francúzsko majú najvyššiu prísnosť politiky, zatiaľ čo Brazília, Indonézia a Južná Afrika zostávajú menej prísne. Celkovo zistenia naznačujú, že prísne environmentálne politiky môžu koexistovať so silnou obchodnou výkonnosťou, hoci obmedzená vzorka krajín a súbor premenných obmedzujú závery.