The Islamic Emirate of Afghanistan and Regional Security Changes in Central Asia - Čech, Ľubomír, 1955-
Návrat Talibanu k moci v Afganistane v roku 2021 narušil rovnováhu síl v Strednej Ázii, ktorá bola 20 rokov založená na vojenskej a geopolitickej prítomnosti USA, ako aj na významnej finančnej pomoci Západu Kábulu. Po odchode Spojených štátov a páde vlády a bezpečnostných síl podporovaných USA sa situácia radikálne zmenila. Prevzatie moci islamskými fundamentalistami vyvolalo obavy v celom regióne. Zatiaľ čo Uzbekistan, Turkménsko a Pakistan vnímali návrat Talibanu relatívne pokojne, Kazachstan, Kirgizsko a Irán spočiatku vyjadrili vážne obavy zo zmien, ktoré sa dejú v ich susedstve. O štyri roky neskôr sa existencia Islamského emirátu Afganistan postupne stáva realitou v procesoch, ktoré formujú regionálnu bezpečnosť, ako aj obchodné, hospodárske a dopravné vzťahy. Rozhodne nemôžeme povedať, že situácia v Afganistane už nepredstavuje žiadne vážne výzvy pre región. Návrat Talibanu zmenil jeho bezpečnostnú štruktúru a objavili sa nové typy hrozieb a výziev, z ktorých niektoré majú jednoznačne dlhodobý charakter a vyžadujú si, aby na ne susedné krajiny reagovali vo svojom strategickom plánovaní.