Legal Frameworks for the Protection of Indigenous Peoples’ Rights: Canada and Norway - Harakaľová, Dorota, 1989-
Domorodé obyvateľstvo predstavuje špecifické skupiny obyvateľstva, ktorých historický vývoj bol poznačený systematickou marginalizáciou a nútenou asimiláciou. Po stáročia čelili obmedzeniam svojich jazykových, kultúrnych a politických práv, čo viedlo k dlhodobým sociálnym a ekonomickým nerovnostiam. Tento historický kontext je nevyhnutný pre pochopenie súčasných právnych mechanizmov, ktoré sa snažia tieto nespravodlivosti napraviť. Rozhodnutie porovnať Kanadu a Nórsko je založené na ich odlišných prístupoch k ochrane práv domorodého obyvateľstva. Obe krajiny uznávajú práva svojho domorodého obyvateľstva v ústavnom poriadku a sú zaviazané k medzinárodným štandardom – Kanada podporuje Deklaráciu OSN o právach domorodého obyvateľstva (UNDRIP), zatiaľ čo Nórsko ratifikovalo Dohovor MOP č. 169 o domorodom a kmeňovom obyvateľstve. Historická stigma nútenej asimilácie a potláčania práv je teraz doplnená o úsilie o jej nápravu, pričom obe krajiny sú v súčasnosti hodnotené relatívne pozitívne, pokiaľ ide o formálnu ochranu práv domorodého obyvateľstva.