Weighted Multi‑Criteria Decision‑Making With Coalition Strategies: A Framework for Citizens Public Participation - Emmenegger, Benjamin
Rozhodnutia vo verejnom plánovaní ovplyvňujú životné podmienky rôznych kategórií obyvateľov odlišne. Preto by voliči mali vyjadriť svoju podporu a/alebo odmietnutie ku každej alternatíve. Keďže ich názory bývajú subjektívne, mali by sa zhromažďovať a spracovávať intenzity podpory a odmietnutia (namiesto binárneho hlasovania áno/nie), aby sa ukázalo, či je zhoda v prospech alebo v neprospech každej alternatívy. Výzvu však predstavujú nekonzistentné odpovede (súčasne vysoká úroveň podpory aj odmietnutia) pre tú istú alternatívu. Ďalšou výzvou je rozdielny vplyv alternatív na rôzne podskupiny občanov. Na riešenie týchto problémov táto práca navrhuje posilnenie konzistentných odpovedí a oslabenie rozporuplných odpovedí pomocou konvexnej kombinácie funkcií t-normy a t-konormy. Následne je vplyv koalícií (zhody) medzi podskupinami formalizovaný pomocou fuzzy mier a Choquetovho integrálu, pretože vplyv je odlišný, keď sa na konkrétnej alternatíve dohodnú dve najviac ovplyvnené podskupiny alebo dve mierne ovplyvnené podskupiny. V reálnom probléme prostredníctvom prípadovej štúdie dopravnej stratégie na ulici Unterdorf v Geuensee (Lucerna, Švajčiarsko) štyri podskupiny voličov hodnotili 13 alternatív. Fuzzy miery alebo váhy sú priradené každej podskupine a ich možným koalíciám s ohľadom na ich charakteristiky. Okrem toho je vykonaná analýza citlivosti pomocou simulácie Monte Carlo. Na záver sú načrtnuté témy pre budúci výskum.