Designing Digitally Enhanced Teaching Scenarios for Applied Economics: An Evidence-Based Approach - Trnovský, Karol, 1983-
Prudká digitalizácia vysokoškolského vzdelávania, ktorú zintenzívnila pandémia COVID-19, vytvorila pre výučbu ekonómie nové príležitosti aj výzvy. Článok rozvíja digitálne posilnený rámec výučby založený na dôkazoch (evidence-based) pre magisterský študijný program aplikovaná ekonómia na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Navrhovaný rámec vychádza z princípov Education 4.0 a do tradičnej výučby ekonómie integruje vzdelávanie zamerané na študenta, kritické myslenie, kolaboráciu a vybrané digitálne nástroje. Štúdia využíva prístup výskumu založeného na dizajne (design-based research), prostredníctvom ktorého konceptualizuje scenáre výučby na úrovni kurzov pre kľúčové predmety aplikovanej ekonómie a systematicky analyzuje pedagogickú úlohu digitálnych technológií pri podpore vzdelávania založeného na dôkazoch. Namiesto empirického hodnotenia dopadov článok prináša štruktúrovaný a prenosný rámec pre cieľavedomú integráciu digitálnych nástrojov do ekonomických osnov. Navrhovaný prístup podporuje analytickú dôslednosť a zároveň zvyšuje angažovanosť študentov a koherentnosť výučby. Príspevok ponúka metodologické základy pre budúce pilotné projekty a hodnotenie, čím prispieva k prebiehajúcim diskusiám o digitálne posilnenom vysokoškolskom vzdelávaní v oblasti ekonómie.