Advanced AgriVoltaics in Italy: Innovation, Sustainability, and Regulation for the Future of Rural Energy Case Study - Tedioli, Francesco
Tento článok ponúka kritickú analýzu vyvíjajúceho sa právneho rámca upravujúceho pokročilé agrovoltaické systémy v Taliansku so zameraním na ich štrukturálnu integráciu do politiky udržateľného využívania pôdy a energetickej politiky vidieka. Na rozdiel od konvenčných pozemných fotovoltaických systémov tieto systémy podporujú súčasné vykonávanie poľnohospodárskych a energetických funkcií. Štúdia skúma nedávne regulačné zásahy – najmä zákon o jednotnej energii z obnoviteľných zdrojov a stimulačný program NRRP – a zároveň rieši pretrvávajúce problémy s implementáciou. Osobitný dôraz sa kladie na právnu kvalifikáciu agrovoltaiky, procedurálne zložitosti a potrebu koherentných stratégií riadenia v rámci multifunkčnej územnej paradigmy.