Dopady zmien kritérií štatutárneho auditu na ekonomickú trestnú činnosť v Slovenskej republike - Píro, Maroš, 2000-
Analýza dopadov legislatívnych zmien v oblasti štatutárneho auditu na území Slovenskej republiky. V rokoch 2020 až 2022 došlo k výraznému zvýšeniu minimálnych požiadaviek na povinnosť auditu, čo viedlo k zníženiu počtu auditovaných subjektov. Na základe komparatívnej analýzy s vybranými krajinami EÚ príspevok poukazuje na možné negatívne dôsledky týchto zmien, vrátane nárastu ekonomickej trestnej činnosti a zhoršenia daňovej disciplíny. Výsledky daňových kontrol a štatistiky ekonomickej kriminality naznačujú koreláciu medzi znížením audítorského dohľadu a zvýšeným rizikom daňových únikov. Diskusia o potrebe sektorovo diferencovaného prístupu k povinnosti auditu.