Skills in Demand: An NLP Analysis of Business Job Advertisements in Slovakia - Sieber, Jakub, 1992-
Zamestnávatelia jednoznačne požadujú "hybridné" profily: takmer všetky inzeráty zdôrazňujú zodpovednosť, približne dve tretiny spomínajú komunikačné schopnosti a viac ako polovica vyžaduje angličtinu. Digitálne nástroje ako Excel, balík MS Office a ERP/CRM systémy sú časté, kým explicitné odkazy na AI a dátovo-vedecké nástroje zostávajú zriedkavé a sústredené najmä v Bratislave. V tejto vzorke sú vyššie ponúkané mzdy viac spojené s jazykovými a čiastočne analytickými požiadavkami než s celkovým počtom uvedených zručností.