Etické dilemy pri používaní AI generátorov grafiky - Procházka, Peter, 1968-
Etické dilemy spojené s používaním generatívnej umelej inteligencie pri tvorbe grafiky a digitálnych vizuálov. Analýza vychádza z odborných zdrojov a z dlhodobej praxe autora v oblasti grafiky a fotografie, doplnenej poznatkami z profesionálnej komunity. Identifikácia kľúčových problémov týkajúcich sa originality, autorských práv, transparentnosti datasetov, rizík manipulácie, dopadov na profesionálnych tvorcov a kultúrnych zmien spojených s masovým generovaním vizuálov. Výsledky ukazujú, že generatívna AI mení nielen technické postupy tvorby, ale aj ekonomiku kreatívnej práce, estetické normy a dôveru v obraz ako informačný zdroj. Návrh etických odporúčaní pre tvorcov, vývojárov aj verejnosť, ktoré môžu podporiť zodpovedné používanie AI vo vizuálnej tvorbe. Zistenia naznačujú potrebu multidisciplinárneho prístupu a posilnenia transparentnosti, licenčných mechanizmov a vizuálnej gramotnosti.