Využitie doplnku Riešiteľ pri zabezpečení a analýze rizika - Slaninka, František, 1973-
Zaistenie predstavuje čoraz významnejší nástroj zabezpečenia poistného rizika. Efektívne riadenie rizika si vyžaduje dôkladnú analýzu úrovne rizika poisťovne prostredníctvom kvantitatívnych ukazovateľov, ako sú hodnota v riziku (VaR), podmienená hodnota v riziku (CVaR) a pravdepodobnosť krachu. Tvorba scenárov pre rôzne parametre rozdelení a štruktúr zaistenia umožňuje identifikovať optimálne nastavenia, ktoré reflektujú požiadavky poisťovateľa na ziskovosť a solventnosť. Doplnok programu Microsoft Excel – Riešiteľ – patrí medzi najdostupnejšie a najpoužívanejšie nástroje optimalizácie v poistnej a finančnej praxi. Vďaka svojej efektívnosti, jednoduchému ovládaniu a dostupnosti je vhodný nielen na vzdelávacie účely, ale aj na praktickú analýzu a optimalizáciu rizika. Pri aplikácii na poistné dáta môže Riešiteľ pomáhať pri kalibrácii parametrov a hodnotení zaistných stratégií pri rôznych rizikových obmedzeniach. Ukázanie, ako možno doplnok Riešiteľ využiť ako efektívny a transparentný analytický nástroj pri skúmaní vzťahu medzi štruktúrou proporcionálneho zaistenia, úrovňou rizika a kapitálovou primeranosťou.