Digitalization as a Catalyst of Productivity: Evidence from EU Export Performance - Hrubšová, Andrea, 1999-
Článok skúma, ako produktivita práce a digitálna transformácia ovplyvňujú exportnú výkonnosť európskych ekonomík v kontexte priemyslu 4.0. Na základe Porterovho pohľadu na produktivitu ako kľúčový zdroj konkurencieschopnosti testujeme, či digitalizácia posilňuje jej vplyv na export. Analýza kombinuje obchodné ukazovatele Svetovej banky, údaje o produktivite ILO a index digitalizácie Európskej únie s využitím nevyváženého panelu EÚ za roky 2014 – 2024. Dvojcestné regresie s fixnými efektmi kontrolujú heterogenitu krajín a časové šoky. Výsledky ukazujú, že úroveň príjmov a veľkosť trhu podporujú vývozné výsledky, zatiaľ čo produktivita sama osebe nie je významná. Po zahrnutí digitalizácie sa produktivita stáva významným hnacím motorom a interakcia medzi produktivitou a digitalizáciou je pozitívna a vysoko významná. To znamená, že digitalizácia priamo nezvyšuje vývoz, ale zosilňuje vplyv produktivity na zvýšenie vývozu, čím sa zdôrazňuje komplementárna úloha digitálnych schopností pri zlepšovaní konkurencieschopnosti obchodu v ére priemyslu 4.0.