Sintagmatika lexem ako vaznejshij element kodirovanija i dekodirovanija texta - Markova, Elena Michajlovna, 1960-
Tento článok pojednáva o úlohe syntagiem pri tvorbe a dekódovaní textu. Vychádzajúc z chápania podstaty a úlohy syntagiem vo výučbe cudzích jazykov v dielach F. de Saussura, Yu. D. Apresyana a A. V. Velička, autor sa zameriava na ich varianty. Zdôrazňuje úlohu syntagmatických komplexov pri načrtnutí sémantiky lexém a ich použitia v reči. Obzvlášť dôležité je porovnanie syntagiem v blízko príbuzných jazykoch s cieľom rozlíšiť sémantiku medzijazykových homoným a ich použitia v reči.