Evaluating the Eurozone’s Impact on Portugal Amidst Modern Uncertainties - Bação, Pedro
Skúmanie vplyvu členstva v eurozóne na portugalskú ekonomiku so zameraním na to, či výhody integrácie prevážili náklady uprostred pretrvávajúcich ekonomických neistôt. Skorší výskum používal model VAR s diskrétnou zmenou v roku 1999 na zachytenie vplyvu prijatia eura. Namiesto toho tento článok používa model Smooth Transition Vector Autoregression (STVAR). Model STVAR umožňuje, že prijatie eura malo postupný vplyv na portugalskú ekonomiku. Tento predpoklad lepšie zodpovedá historickému procesu, ktorý vyvrcholil prijatím eura a zahŕňal niekoľko fáz postupného pokroku. Ako sa očakávalo, zistil sa pozitívny vplyv prijatia eura na stabilitu inflácie a úrokové sadzby. Na rozdiel od predchádzajúceho výskumu však výsledky prezentované v tomto článku naznačujú, že členstvo v eurozóne pozitívne ovplyvnilo aj reálny HDP na obyvateľa Portugalska.