Democratic Backsliding in Hungary - Chamillová, Sára, 2001-
Táto práca analyzuje proces demokratického úpadku v Maďarsku pod vedením Viktora Orbána a strany Fidesz od roku 2010. Pomocou kvalitatívneho analytického prístupu založeného na sekundárnych zdrojoch a empirickom výskume štúdia skúma politické, ekonomické a sociálne mechanizmy, ktoré uľahčili konsolidáciu moci. Osobitná pozornosť sa venuje reštrukturalizácii súdnictva, prijatiu Ústavy a centralizácii médií a systému vysokoškolského vzdelávania. Zistenia ukazujú, že Maďarsko prešlo transformáciou z liberálnej demokracie na hybridný režim, ktorý formálne udržiava demokratické inštitúcie, ale zároveň podkopáva ich podstatu prostredníctvom systémovej manipulácie a kontroly. Práca prispieva k širšej literatúre o neliberalizme a autokratizácii v strednej Európe a ponúka pohľad na to, ako možno dosiahnuť inštitucionálne ovládnutie v rámci členstva v EÚ. JEL: F52