O Impacto da Pandemia de COVID-19 no Processo de Integração Europeia: Fragmentação vs. solidariedade - Duarte, António Portugal
Analýza vplyvu pandémie COVID-19 na proces európskej integrácie, najmä po následných opatreniach na obmedzenie pohybu a uzatváranie hraníc. Tieto rozhodnutia sú v rozpore so zásadami, ktorými sa riadilo vytvorenie Európskej únie (EÚ). Vysvetľujú sa hlavné dôsledky pandemickej krízy a hodnotí sa aj úspech niektorých zavedených verejných intervenčných opatrení. Nevyhnutnosť udržiavať solidaritu medzi členskými štátmi EÚ a napredovať v procese rozširovania EÚ na východ.