The Auditor's Responsibility for Detecting Fraud in the Context of Applying ISA 240 - Kňažková, Veronika, 1986-
Zodpovednosť audítora je pre vykonanie auditu kľúčová, pretože dôvera verejnosti vo výsledky auditu závisí nielen od odbornosti audítora, ale aj od jeho morálneho a profesionálneho správania. Otázka zodpovednosti audítora je riešená v niekoľkých právnych textoch, ale predmetom skúmania zodpovednosti audítora v kontexte podvodu je preskúmanie medzinárodného audítorského štandardu ISA 240 – Zodpovednosť audítora za odhalenie podvodu pri audite účtovnej závierky, ktorý prešiel revíziou, pretože pôvodná verzia bola nedostatočná pri odhaľovaní podvodov – bolo potrebné posilniť koncepciu profesionálneho skepticizmu, zvýšiť dôraz na riziká v kontexte auditu, overovať prácu a postupy vedenia pri identifikácii a prevencii rizík, posilniť transparentnosť auditu a komunikáciu medzi zainteresovanými stranami pri získavaní audítorských dôkazov s dôrazom na riziká významných nesprávností spôsobených podvodom.