Motiv krasoty ako instrument dekonstrukcii gendernych stereotipov v ciklerasskazov l. ulickoj - Nurgali, Kadisha R.
Tento článok skúma transformáciu motívu krásy v krátkych prózach Ľudmily Ulickej. Predmetom štúdie sú poviedky zo zbierok „Ľudia nášho cára“ a „Tajomstvo krvi“. Predmetom analýzy je špecifické fungovanie motívu krásy ako nástroja na dekonštrukciu rodových stereotypov. Relevantnosť práce je určená potrebou reinterpretácie tradičných estetických kategórií v rámci súčasných rodových štúdií. Primárny dôraz sa kladie na to, ako je krása prezentovaná nie ako statický ideál, ale ako dynamický sociálny konštrukt, ktorý kritizuje patriarchálne normy.