The Conversions of Business Companies - Ondrušová, Lucia, 1981-
Premeny spoločností a ich cezhraničné varianty predstavujú transakcie významného charakteru, keďže investori a spoločnosti zvažujú realizáciu svojich obchodných činností nielen v rámci jednej krajiny, ale majú záujem aj o expanziu do zahraničia. Prijatie smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/2121 z 27. 11. 2019, ktorou sa mení a dopĺňa smernica (EÚ) 2017/1132 o cezhraničných premenách, fúziách a rozdeleniach, predstavuje významný míľnik nielen pre samotné spoločnosti, ale aj pre jednotlivé krajiny Európskej únie, prostredníctvom ktorého sa zvyšuje bezpečnosť vlastníckych transakcií, ktoré sú individuálnymi typmi premeny spoločností. Slovenská republika, rovnako ako ostatné krajiny EÚ, implementovala ustanovenia tejto smernice do svojej legislatívy rôznymi spôsobmi. Niektoré krajiny novelizovali už platnú legislatívu, ktorá sa zaoberá otázkou prevodov spoločností. Niektoré krajiny pripravili a následne schválili novú legislatívu, ktorá reguluje otázku prevodov spoločností.