Challenges for the Accounting Profession - Pakšiová, Renáta, 1974-
Príspevok analyzuje výzvy účtovného povolania na rozhraní umelej inteligencie (AI) a integrovaného výkazníctva (IR) a identifikuje kľúčové kompetencie pre prepojenie finančných a nefinančných údajov. Systematické vyhľadávanie literatúry v zdrojoch Web of Science, Scopus, IFAC, ACCA a ICAEW (2020 –2025) zahŕňa empirické štúdie o AI (strojové učenie a generatívna AI) a rámce kompetencií. Výsledkom sú štyri klasifikované oblasti kompetencií: technológia a dáta (znalosť AI, programovanie, business intelligence, kyberbezpečnosť), strategické a integračné kompetencie (integrované myslenie, podnikateľský dôvtip, ESG reporting), účtovné znalosti a úsudok (IFRS, audit, etika, skeptický prístup k AI) a mäkké zručnosti a adaptabilita (kritické myslenie, komunikácia, vodcovstvo). Príspevok navrhuje integráciu umelej inteligencie do vzdelávacích a IR rámcov, pričom zdôrazňuje príležitosť multidisciplinárneho rozvoja a flexibilnej špecializácie s cieľom zabezpečiť relevantné, spoľahlivé a udržateľné informácie pre rozhodovanie zainteresovaných strán.