Forecasting Inflation in Slovakia Using Machine Learning - Csápai, Ádám, 1996-
Táto práca hodnotí využitie metód strojového učenia na predpovedanie inflácie na Slovensku v rôznych časových rámcoch vrátane obdobia vysokej volatility pandémie COVID-19 a jej následkov. Pracujeme s komplexným súborom údajov z Národnej banky Slovenska, ktorý obsahuje 16 rokov pozorovaní 380 premenných. Zistili sme, že metódy ako Lasso a Boosting, ktoré využívajú regularizáciu a riešia nelinearity, prekonávajú tradičné modely z hľadiska predikčnej sily.