Fiškálna decentralizácia na Slovensku - dopady zmeny financovania materských škôl na rozpočty miestnych samospráv - Černěnko, Tomáš, 1981-
Fiškálna decentralizácia mala priniesť samospráve možnosti zvýšenia kontroly nad vlastnými príjmami. Napriek tomu sa od jej zavedenia samospráve hneď niekoľkokrát zmenili pravidlá hry - najčastejšie spôsob prerozdelenia dane z príjmu fyzických osôb, ktorá predstavuje najvýznamnejšiu časť príjmov mnohých samospráv. Rovnakým smerom sa vybrala aj ostatná zmena, ktorá bola vyvolaná zmenou financovania materských škôl - presunom „neadresných“ finančných prostriedkov poukazovaných obciam na adresný normatívny príspevok, ktorý podobne ako v prípade financovania základných škôl nasleduje konkrétneho žiaka. Analýza vplyvu tejto zmeny vo financovaní miestnej samosprávy - financovaním materských škôl prostredníctvom normatívneho príspevku - na rozpočty miestnych samospráv. Analýza vplyvu vychádza z porovnania medziročnej zmeny príjmu všetkých obcí, ktorú následne skúma ako všeobecne tak aj z pohľadu obcí, ktoré materské školy prevádzkujú a tých, ktoré tak nerobia. Zmeny príjmov obcí sú skúmané na úrovni veľkostných kategórií obcí a ich zastúpenia v jednotlivých krajoch Slovenska. Výsledkom je zistenie, že zmena spôsobu financovania materských škôl nespôsobila výrazné zmeny v celkových príjmoch miestnej samosprávy.