Regulatory Drivers of Human Capital Disclosure - Serpeninova, Yuliia, 1984-
Príspevok sa zaoberá vývojom regulačného prostredia v súvislosti so zverejňovaním informácií o ľudskom kapitále v oblasti rámcov pre podávanie správ o udržateľnosti. Príspevok poskytuje komparatívny prehľad kľúčových európskych legislatívnych nástrojov – vrátane Smernice o nefinančnom vykazovaní (Non-Financial Reporting Directive, NFRD), Smernice o vykazovaní udržateľnosti podnikov (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) a ESRS S1 – ako aj globálne uznávaných noriem, ako sú séria GRI 401–404, normy IFRS pre udržateľnosť (S1 a S2) a ISO 30414. Prostredníctvom kvalitatívnej analýzy dokumentov sa v príspevku skúma, ako každý rámec rieši otázky súvisiace s pracovnou silou. Zistenia ukazujú na rastúcu konvergenciu medzi záväznými regulačnými požiadavkami a dobrovoľnými postupmi zverejňovania informácií, ktorých cieľom je zvýšiť transparentnosť, zodpovednosť a dôveru zainteresovaných strán v riadenie ľudského kapitálu.