The Environmental Kuznets Curve and Water Stress: Revisiting the Evidence with Structural, Demographic, and Institutional Variables - Augustín, Michael, 1991-
Empirické preskúmanie, či existuje nelineárny vzťah medzi ekonomickým rozvojom a nedostatkom vody, ako to navrhuje hypotéza environmentálnej Kuznetovej krivky (EKC). Na testovanie hypotézy EKC a na vyhodnotenie vplyvov HDP na obyvateľa, podielu poľnohospodárstva a výroby na HDP, hustoty obyvateľstva a efektívnosti vlády bol použitý prierezový regresný model pre 84 krajín. Výsledky ukazujú, že hypotéza EKC nie je podložená, pretože samotný rast príjmov významne nevysvetľuje rozdiely vo vodnom strese. Namiesto toho sa ako najvýznamnejšie determinanty v našom modeli javia štrukturálne a demografické faktory. Štúdia prispieva k existujúcej literatúre rozšírením rámca EKC prostredníctvom začlenenia týchto dodatočných premenných a poskytnutím nových empirických dôkazov o faktoroch, ktoré spôsobujú nedostatok vody v jednotlivých krajinách.