Corporate Social Responsibility and Tax Behavior: A Systematic Review of the CSR-Tax Avoidance Nexus - Jaroš, Jakub, 1989-
Vzťah medzi spoločenskou zodpovednosťou podnikov (CSR) a daňovým správaním podnikov sa stal ústrednou témou v globálnom ekonomickom riadení. Zatiaľ čo rámce CSR kladú dôraz na etické správanie, transparentnosť a príspevky k spoločenskému blahu, nadnárodné spoločnosti často používajú sofistikované daňové stratégie, ktoré výrazne znižujú ich efektívne daňové zaťaženie. Článok predstavuje rozšírený systematický prehľad akademickej literatúry o súvislosti medzi CSR a daňovými únikmi a integruje perspektívy z medzinárodnej politickej ekonómie, obchodnej etiky a inštitucionálnej teórie.