Sustainable Water Resource Management in a Changing World: Economic, Environmental, and Policy Dimensions - Labudová, Kristína, 2000-
Preskúmanie ekonomických, environmentálnych a politických rozmerov udržateľného hospodárenia s vodnými zdrojmi v kontexte zrýchľujúcej sa zmeny klímy. Pomocou kvalitatívneho výskumného prístupu a analýzy medzinárodných rámcov, ako je Agenda OSN 2030, Parížska dohoda a princípy OECD, štúdia identifikuje kľúčové výzvy ovplyvňujúce bezpečnosť a riadenie vodných zdrojov na celom svete. Výsledky ukazujú, že nedostatok vody, znečistenie a problémy cezhraničného hospodárenia úzko súvisia so sociálno-ekonomickými nerovnosťami a nedostatočnou inštitucionálnou kapacitou. V práci sa dospelo k záveru, že účinná implementácia integrovaného hospodárenia s vodnými zdrojmi (IWRM), silnejšia medzinárodná spolupráca a inkluzívne politické rámce sú kľúčové pre zabezpečenie globálnej udržateľnosti vodných zdrojov.