Ekonomická a bezpečnostná logika posilňovania domáceho obranného priemyslu: výzvy, riziká a scenáre pre Slovensko - Szabo, Stanislav, 1970-
Článok analyzuje kľúčové ekonomické a bezpečnostné determinanty, ktoré formujú súčasný stav a budúci rozvoj slovenského obranného priemyslu v transformovanom európskom bezpečnostnom prostredí po roku 2022. Hodnotí štrukturálne charakteristiky sektora, funkcie domáceho trhu, systémové riziká a medzinárodné porovnania v rámci V4 a vybraných štátov Európskej únie. Na základe týchto zistení článok načrtáva možné scenáre vývoja do roku 2035. Cieľom článku je tiež poskytnúť informovaný analytický základ pre iniciovanie širšej odbornej a politickej diskusie o nevyhnutnosti prijať koherentné rozhodnutia štátu na posilnenie národnej obrannej priemyselnej základne ako dôležitej súčasti bezpečnosti a ekonomickej odolnosti Slovenska.