Determinants of Household Indebtedness in Slovakia: An Analysis of Secured and Unsecured Debt Using HFCS Microdata - Pastoráková, Erika, 1972-
V posledných rokoch prispelo dlhodobé obdobie nízkych úrokových sadzieb v kombinácii s priaznivým makroekonomickým prostredím k podstatnému nárastu zadlženosti slovenských domácností. Na základe údajov zo slovenského prieskumu financií a spotreby domácností (Household Finance and Consumption Survey, HFCS) príspevok skúma vplyv vybraných sociodemografických a ekonomických determinantov na využívanie zabezpečených a nezabezpečených úverov medzi slovenskými domácnosťami. Logistická regresná analýza odhaľuje, že vek má štatisticky významný negatívny vplyv na pravdepodobnosť zadlženosti hypotékou, zatiaľ čo počet nezaopatrených detí a hrubé bohatstvo domácnosti majú významný pozitívny vplyv. Navyše, v posledných dvoch vlnách HFCS bola zaznamenaná vyššia úroveň zadlženosti medzi staršími zadlženými domácnosťami.