AI-Driven Transformation of Public Diplomacy: Challenges and Implications for Small States - Mattoš, Boris, 1977-
Príspevok skúma, ako umelá inteligencia (AI) mení verejnú diplomaciu, so zvláštnym zreteľom na postavenie malých štátov. Pomocou kvalitatívneho analytického prístupu založeného na prehľade, ktorý čerpá z najnovšej literatúry, politických dokumentov a prípadových štúdií, príspevok identifikuje hlavné zmeny od tradičnej a digitálnej verejnej diplomacie k novým postupom podporovanými AI. Výsledky ukazujú na štyri kľúčové oblasti, v ktorých AI ovplyvňuje diplomatickú komunikáciu: spracovanie prirodzeného jazyka, chatboty, generatívna tvorba obsahu a prediktívna analýza sentimentu. Zistenia ukazujú, že AI môže zvýšiť monitorovaciu kapacitu, zlepšiť personalizáciu a podporiť rýchlejšiu komunikáciu, zároveň však vyvoláva obavy týkajúce sa etiky, transparentnosti, zaujatosti a potenciálnej straty autenticity. Príspevok konštatuje, že malé štáty môžu využívať AI ako strategickú výhodu len vtedy, ak posilnia digitálnu suverenitu a budú dodržiavať jasné zásady založené na hodnotách. Príspevok prispieva k pochopeniu verejnej diplomacie riadenej AI a načrtáva dôsledky pre diplomatické vzdelávanie a rozvoj politiky.