The Concept of Water Security Revisited - Neupauerová, Marianna, 1983-
Pozitívny pohľad na koncept vodnej bezpečnosti, ktorý sa často považuje za vágny, široký alebo skôr akademický. Prostredníctvom komplexnej analýzy článok skúma pôvod konceptu a jeho vývoj, aby vysvetlil, ako sa v priebehu času jeho relevantnosť zvýšila. V porovnaní s jasnou definíciou Cieľov trvalo udržateľného rozvoja alebo s rozsiahlym súborom právnych predpisov v oblasti ľudských práv a práv súvisiacich s vodou článok tvrdí, že koncept vodnej bezpečnosti možno vnímať ako vedľajší produkt rôznych globálnych, regionálnych a národných diskusií o vode. Jeho široká a dynamická povaha je často predmetom kritiky, no napriek tomu, akonáhle je formulovaná ako vízia a rámec, vodná bezpečnosť sa stala v móde - postupne sa začlenila do všetkých relevantných úrovní a rozhovorov o globálnej vodnej politike. Článok ukazuje, že existuje rastúce pochopenie toho, že vodná bezpečnosť vyvažuje ekonomické, environmentálne a sociálne kritériá a stala sa relevantným nástrojom v súbore nástrojov udržateľnosti.