Climate Change and the Politics of Low-Hanging Fruit: Great Britain as a Case Study - Jakábová, Jana
Skúmanie klimatických politík Spojeného kráľovstva so zameraním na tzv. „ľahko dosiahnuteľné“ opatrenia, čo znamená ľahko dosiahnuteľné a nákladovo efektívne kroky smerom k zníženiu emisií. Teoretická časť načrtáva charakteristiky, výhody a obmedzenia takýchto politík a zdôrazňuje riziko, že ich nadmerné používanie môže brániť hlbšej systémovej transformácii. Empirická časť hodnotí prístup Spojeného kráľovstva v oblasti energetiky, priemyslu, budov, dopravy a poľnohospodárstva. Najvýznamnejší pokrok sa dosiahol v energetickom sektore, kde reformy a cenové mechanizmy viedli k rýchlemu zníženiu emisií. Ostatné sektory však vykazujú pomalší pokrok a často sa spoliehajú na nízkonákladové opatrenia bez transformačného vplyvu. Záver zdôrazňuje, že ak chce Spojené kráľovstvo dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050, musí prekročiť rámec „ľahko dostupných“ politík a prijať náročnejšie, inovatívnejšie a dlhodobejšie stratégie.