Paying “Cash-for-Votes” - Murugesan, Anand
Platba za hlasy je forma kupovania hlasov, pri ktorej kandidáti na politické funkcie platia jednotlivým voličom výmenou za ich hlasy.1 Táto prax je v mnohých ohľadoch považovaná za spoločensky škodlivú: podkopáva fungovanie demokracie (Kitschelt a Wilkinson 2007, Stokes a kol. 2013), potenciálne odvádza zdroje z verejných služieb, oslabuje politickú zodpovednosť a môže zhoršiť sociálnu a ekonomickú nerovnosť (Khemani 2015, Leight a kol. 2020). Platba za hlasy v hotovosti pravdepodobne brzdí hospodársky rozvoj (Robinson a Verdier 2013, Anderson a kol. 2015).