Statistical Analysis of Acid Treatment of Different Types of Clay Minerals - Bakalár, Tomáš
Bentonit, ktorý sa skladá z montmorillonitu, sa modifikuje kyselinou, aby sa zmenili jeho vlastnosti na použitie v poľnohospodárskych a environmentálnych aplikáciách a farba. Na aktiváciu kyselinou sa použila kyselina chlorovodíková a kyselina sírová. Aktivácia kyselinou sa široko skúmala, ale cieľom tejto štúdie je nájsť korelácie medzi študovanými fyzikálnymi, chemickými a mineralogickými vlastnosťami pomocou regresnej analýzy, ktorá sa používa na opis vzťahov medzi rôznymi premennými prostredníctvom analýzy rozptylu. Na základe rôznych farieb sa analyzovalo šesť typov bentonitu z hľadiska straty žíhaním, špecifickej hmotnosti, špecifického povrchu, absorpcie vody, chemického a mineralogického zloženia a boli modifikované rôznymi koncentráciami kyseliny chlorovodíkovej a sírovej.