The Balkan Gateway: China’s Expanding Role in Serbia’s Economy and Governance - Tereková, Chiara Mária, 1999-
Prehlbujúce sa zapojenie Číny do srbskej ekonomiky a riadenia v rámci iniciatívy Pás a cesta. Pomocou kvalitatívnej analýzy politickej a hospodárskej spolupráce štúdia zdôrazňuje dvojakú úlohu čínskej angažovanosti ako hnacej sily modernizácie a zároveň zdroja problémov v oblasti riadenia a transparentnosti. Zistenia ukazujú, že hoci čínske investície prispeli k infraštruktúre a rastu Srbska, vyvolávajú aj obavy týkajúce sa závislosti, politického zosúladenia a inštitucionálnej integrity Srbska. Strategický vplyv Číny na západnom Balkáne a jeho dôsledok pre európsku integráciu.