Cryptocurrencies as a Factor of Transformation in International Financial Relations - Chebotkova, Anastasiia, 2002-
Kryptomeny sa vyvinuli z okrajovej inovácie na významný motor transformácie v medzinárodných finančných vzťahoch. Analýza ich úlohy pri pretváraní cezhraničných kapitálových tokov, medzinárodného obchodu, finančnej stability a geopolitickej dynamiky. Výskum aplikuje porovnávaciu analýzu medzinárodných správ (MMF, BIS, Svetová banka) a akademických štúdií v kombinácii s prípadovým preskúmaním regulačných rámcov v rôznych jurisdikciách. Zistenia naznačujú, že kryptomeny, najmä stablecoiny a decentralizované financie (DeFi), zvyšujú finančnú inklúziu a efektívnosť, no zároveň predstavujú systémové riziká pre menovú suverenitu a globálnu finančnú stabilitu. Kryptomeny predstavujú príležitosť aj výzvu pre budúcu architektúru medzinárodných financií, čo si vyžaduje koordinované regulačné reakcie.