Islam as a Political-Economic Factor in Post-Soviet Uzbekistan - Kromková, Júlia, 1998-
Skúmanie vzájomne prepojenej úlohy islamu v postsovietskom Uzbekistane ako politicko-kultúrneho stabilizátora a zároveň vznikajúceho ekonomického faktora v rámci islamských financií. Tvrdenie, že oficiálne sekulárny štát Uzbekistanu si vyvinul jedinečný systém štátom riadenej religiozity, ktorý integruje islam do budovania národa, sociálnej regulácie a politickej legitimity a zároveň udržiava prísnu kontrolu nad náboženským prejavom. Analýza vývoja islamských financií v Uzbekistane s dôrazom na strategické zapojenie Islamskej rozvojovej banky (IDB), opatrné legislatívne reformy štátu a pomalý vznik finančných nástrojov v súlade so šaríou. Štúdia ukazuje, že islamské financie sa stali doplnkovým nástrojom rozvoja, hoci sú obmedzené inštitucionálnymi, právnymi a ideologickými faktormi zakorenenými v sekulárnej politickej identite Uzbekistanu. Napätie medzi sekulárnou štátnosťou a islamskou ekonomickou modernizáciou predstavuje jednu z určujúcich dynamík postsovietskej rozvojovej trajektórie Uzbekistanu.