Comparison of Tax Incentives for Businesses in Slovakia and Ireland - Ďurinová, Ivona, 1964-
V súčasnosti je nevyhnutné zohľadniť aspekt trvalo udržateľného rozvoja pri navrhovaní nástrojov na podporu podnikania a hospodárskeho rastu. Medzi nástroje na podporu podnikateľského sektora patria daňové a investičné stimuly. Analýza najmä problematiky daňových stimulov na podporu podnikania firiem, prezentácia vybraných daňových a investičných stimulov uplatňovaných na Slovensku a v Írsku, najmä v kontexte zdaňovania príjmov, a prostredníctvom porovnávacej analýzy daňových stimulov uplatňovaných v oboch krajinách identifikácia ich pozitívnych a negatívnych aspektov s cieľom zhodnotiť prístupy k daňovej podpore podnikania v oboch krajinách. Článok využíva metódu analýzy, syntézy a porovnania. Súčasné mechanizmy daňovej a investičnej podpory na Slovensku využívajú prevažne veľké podniky, malé a stredné podniky alebo startupy majú obmedzené možnosti ich využívania. Írsky systém daňových stimulov pre podnikanie je efektívnejší.