Does the Free Movement of Services in the EU Apply to One-off Services Provided Without a Business License? - Winkler, Martin, 1975-
V Európskej únii Zmluva o fungovaní EÚ zakazuje pre obmedzenie slobody poskytovať služby v EÚ vo vzťahu k štátnym príslušníkom členských štátov, ktorí sú v inom členskom štáte, ako je štát príjemcu služieb. Služby sa považujú za činnosti poskytované podnikateľmi za odmenu, pokiaľ sa na ne nevzťahujú ustanovenia o voľnom pohybe tovaru, kapitálu a osôb. Zároveň sa uplatňuje smernica Európskeho parlamentu a Rady z 12. decembra 2006 o službách na vnútornom trhu. Táto smernica stanovuje všeobecné ustanovenia uľahčujúce výkon slobody pre poskytovateľov služieb a voľný pohyb služieb pri zachovaní vysokej úrovne kvality služieb. Vzťahuje sa však voľný pohyb služieb aj na jednorazové služby (činnosti) poskytované podnikateľom z jedného členského štátu mimo rozsahu jeho obchodnej licencie v inom členskom štáte? Ak áno, môže im hostiteľský členský štát uložiť nejaké obmedzenia? Účelom tohto dokumentu je odpovedať na uvedenú otázku. JEL Classification: K22, K33