The Battle for Strategic Minerals and Technological Sovereignty: An RCA Study of China-EU Rare Earth Trade Dynamics - Blanchard, Olivia Marie, 1998-
Skúmanie dynamiky obchodu s materiálmi vzácnych zemín (REM) medzi Čínou a Európskou úniou (EÚ) od roku 2020 do roku 2024, zameranie sa na odhalené komparatívne výhody (RCA), hodnoty exportu a geopolitické zmeny v politike. Čína si udržiava dominantné postavenie s hodnotami RCA konzistentne nad 1,4 a objemom exportu, ktorý výrazne prevyšuje objem exportu EÚ. Čínske vývozné obmedzenia v roku 2024 však spôsobili prudký pokles RCA aj exportu, čo signalizuje významné zraniteľnosti dodávateľského reťazca. Prerušovaný rast exportu EÚ sa nepremietol do zvýšenej konkurencieschopnosti, čo zdôrazňuje pretrvávajúcu závislosť. Tieto zistenia zdôrazňujú naliehavú potrebu politických intervencií EÚ na budovanie domácich kapacít, posilnenie recyklácie a podporu inovácií s cieľom znížiť riziká dodávok uprostred minulých a súčasných vývozných regulácií. Budúci výskum by mal preskúmať dynamiku inovácií na úrovni firiem a dlhodobé účinky zmien politík na odolnosť a strategickú autonómiu sektora vzácnych zemín.