Academic Mobility in Africa: Policy Framework and Structural Barriers - Lacušová, Sabina, 1999-
Akademická mobilita sa stala čoraz dôležitejším aspektom politiky vysokoškolského vzdelávania a medzinárodnej spolupráce, najmä v regiónoch, ktoré čelia štrukturálnym a ekonomickým problémom. Táto práca skúma, ako štrukturálne bariéry ovplyvňujú akademickú mobilitu v Afrike. Aplikujeme kvalitatívny prístup, ktorý kombinuje indukciu, dedukciu a porovnávaciu analýzu akademických štúdií a správ o medzinárodnej politike. Zistenia ukazujú, že mobilita môže posilniť vysokoškolské vzdelávanie, podporiť výmenu vedomostí a znížiť únik mozgov, ale jej vplyv je obmedzený nekonzistentným uznávaním kvalifikácií, finančnými obmedzeniami a závislosťou od externého financovania.