The Influence of the Belt and Road Initiative on China’s Advancement in Global Value Chains and Developing Economies: A Systematic Review - Moradi Haghighi, Faezeh, 1988-
Iniciatíva Pás a cesta (Belt and Road Initiative - BRI) zohrala kľúčovú úlohu pri formovaní globálneho obchodu, ovplyvňovala postavenie Číny v globálnych hodnotových reťazcoch (Global Value Chains - GVC) a integrovala rozvojové ekonomiky. Štúdia vykonáva systematický prehľad literatúry s cieľom analyzovať vplyv BRI na účasť v GVC a štrukturálne transformácie v globálnom obchode. Po dôkladnom procese vyhľadávania a výberu boli identifikované, prehodnotené a kategorizované relevantné štúdie do kľúčových tematických oblastí. Prehľad sa riadi štruktúrovaným sedemkrokovým protokolom systematického prehľadu, pričom ako primárne databázy využíva databázy Scopus a Web of Science. Prehľad využíva tematickú syntézu na preskúmanie toho, ako rozvoj infraštruktúry, priame zahraničné investície (PZI), inštitucionálny rámec a obchodné politiky v rámci BRI prispievajú k zmenám v pozícii GVC. Zistenia ukazujú, že investície súvisiace s iniciatívou BRI zlepšujú obchodnú prepojenosť, podporujú modernizáciu priemyslu a posilňujú regionálne výrobné väzby, čo umožňuje rozvojovým ekonomikám posunúť sa v hodnotovom reťazci. Medzitým Čína využila túto iniciatívu na upevnenie svojej úlohy v segmentoch globálnych hodnotových reťazcov s vysokou pridanou hodnotou. Obavy týkajúce sa geopolitických rizík, finančnej závislosti a environmentálnych dôsledkov však zdôrazňujú zložitosť dlhodobých účinkov iniciatívy BRI. Štúdia poskytuje štruktúrovanú syntézu existujúceho výskumu, identifikuje medzery v literatúre a ponúka pohľad na budúce štúdie o vyvíjajúcom sa prepojení medzi iniciatívou BRI a globálnymi hodnotovými reťazcami.