FDI Concentration and Structural Vulnerabilities in Small EU Economies: A Comparative Perspective on Bulgaria and Slovakia - Zhelev, Paskal, 1980-
Táto práca porovnáva štruktúru priamych zahraničných investícií (PZI) v Bulharsku a na Slovensku v rokoch 2014 – 2024 so zameraním na rozdiely v sektorovej a geografickej diverzifikácii. Analýza s využitím harmonizovaných údajov o stavoch z databázy FDI wiiw a štandardných mier koncentrácie ukazuje, že portfólio PZI Bulharska je široko rozložené medzi jednotlivými činnosťami a partnerskými krajinami, zatiaľ čo Slovensko vykazuje trvalo vysokú koncentráciu sústredenú na úzky súbor výrobných podsektorov a investorov z EÚ. Paralelné porovnanie reálnej spotreby na obyvateľa odhaľuje značnú konvergenciu Bulharska počas obdobia, v ktorom sa tieto štrukturálne rozdiely zväčšili. Hoci analýza neznamená kauzalitu, výsledky naznačujú, že diverzifikované konfigurácie PZI podporujú adaptívnejšie prispôsobenie sa v malých otvorených ekonomikách, zatiaľ čo koncentrované vzorce zvyšujú zraniteľnosť voči sektorovo špecifickým a regionálnym šokom. Tieto zistenia zdôrazňujú potenciálny význam kvalitatívneho zloženia prichádzajúcich PZI pre odolnosť a dlhodobú konvergenciu v rámci Európskej únie.