Využívanie AI a adopcia AI v podnikoch - Andrejovský, Pavol, 1975-
V posledných rokoch prešlo globálne podnikateľské prostredie zásadnou transformáciou, v rámci ktorej sa umelá inteligencia (AI) etablovala ako prvoradý nástroj na zvýšenie prevádzkovej efektívnosti. Implementácia algoritmov AI už nepredstavuje len technologickú inováciu, ale stala sa strategickým imperatívom pre udržanie konkurencieschopnosti v digitálnej ekonomike uprostred vyvíjajúcich sa globálnych výziev. V rámci Európskej únie (EÚ) sa výzvy spojené s digitálnou transformáciou riešia s vysokou prioritou a vynakladá sa značné úsilie na vytvorenie optimálneho rámca pre implementáciu týchto procesov v členských štátoch. Výskum sa zameriava na údaje získané z Eurostatu, pričom využíva index prijatia AI na uľahčenie porovnávacej analýzy vo vybraných krajinách EÚ s osobitným dôrazom na kontext Vyšehradskej skupiny (V4).