Linguistic Crossroads: The Place of Anglicisms in Slovak and German - Mandáková, Alexandra, 1980-
Príspevok skúma vplyv angličtiny na slovenčinu a nemčinu so zameraním na prijatie a integráciu anglicizmov a jazykových výpožičiek. Hoci oba jazyky vo veľkej miere preberajú výrazy z angličtiny, nemčina má tendenciu prispôsobovať anglicizmy morfologicky a foneticky, zatiaľ čo slovenčina často zachováva ich pôvodnú formu. Najviac ovplyvnené oblasti zahŕňajú technológiu, podnikanie a mládežnícku kultúru. Sociolingvistické postoje sa líšia: Nemci prejavujú väčší odpor a puristické tendencie, zatiaľ čo Slováci vykazujú väčšiu akceptáciu, najmä medzi mladšími používateľmi. Porovnanie poukazuje na to, ako kultúrne, historické a jazykové faktory rôznymi spôsobmi ovplyvňujú prijatie angličtiny, a to aj v súvislosti so špecifickými terminologickými databázami.