The Rhetoric and Semiotics of Leadership Failure - Némethová, Ildikó, 1974-
Príspevok skúma komunikačné zlyhania, ktoré prispeli k mediálne známym kolapsom spoločností Theranos a Enron, a tvrdí, že tieto zlyhania neboli výlučne finančné alebo regulačné, ale v podstate semiotické a rétorické. Prostredníctvom interdisciplinárneho rámca založeného na rôznych teóriách sa príspevok zaoberá tým, ako Elizabeth Holmesová a Jeffrey Skilling budovali svoju výkonnú autoritu prostredníctvom vysoko štýlových, symbolicky nabitých verejných vystúpení. Analýza odhaľuje, že obaja lídri používali repertoár jazykových, neverbálnych a strategických signálov na prezentovanie dôveryhodnosti, kontroly a inovácie, pričom často maskovali empirické nezrovnalosti prostredníctvom strategickej nejednoznačnosti a technokratickej rétoriky. So zintenzívnením kontroly a vynorením sa faktických rozporov sa však ich komunikačná koherentnosť zhoršila. Na základe ďalších teórií príspevok ukazuje, ako verbálne vyhýbanie sa, neverbálne prezradenie a nesúlad medzi prezentovanou identitou a očakávaniami publika urýchlili kolaps symbolickej autority. Semiotické odhalenie Holmesovej a Skillinga ilustruje krehkosť dôveryhodnosti výkonného manažmentu, keď sa vedenie stáva príliš závislé od výkonu a odtrhnuté od inštitucionálnej reality. Príspevok ponúka varovnú úvahu o komunikačných limitoch performatívneho vedenia v prostrediach s vysokými rizikami.