Import a export krajín V4 v kontexte súčasnej geopolitickej situácie - Hudák, Matej, 1984-
Medzinárodná obchodná výmena umožňuje štátom optimalizovať alokáciu zdrojov, zabezpečovať prístup k strategickým komoditám, energetickým nosičom a pokročilým technológiám, čím prispieva k udržiavaniu ekonomickej stability. V kontexte geopolitických konfliktov, ekonomických sankcií a narušení globálnych dodávateľských reťazcov sa diverzifikácia importných a exportných väzieb stáva kľúčovým nástrojom na znižovanie systémových rizík a posilňovanie hospodárskej odolnosti štátov. V tomto kontexte sa v článku autor venuje importu a exportu krajín V4, pričom sa zaoberá ich výškou vyjadrenou ako % HDP.