The Role of National Identity in Brexit Campaign - Novák, Dajana, 1991-
Príspevok skúma úlohu a vplyv národnej identity v referende o brexite v roku 2016. Zistenia kvalitatívnej textovej analýzy akademických článkov, podložené pološtruktúrovanými rozhovormi s odborníkmi, odhaľujú, že identitné diskurzy prevážili nad ekonomickými a pragmatickými argumentmi pri formovaní správania voličov, čo nakoniec viedlo k brexitu. Príspevok rozoberá rozdiely medzi kampaňami za odchod a zotrvanie, regionálne rozdiely a vplyv médií na formovanie verejného vnímania a názoru. Príspevok dospieva k záveru, že brexit predstavuje viac než len politickú udalosť – možno ho považovať za transformatívny akt kolektívnej identity.