Changing Trajectories: Rethinking Cooperative and Confrontational Security in the Contemporary World Order - Hraníková Pyteľová, Klaudia, 1985-
Tento článok skúma odlišné trajektórie kooperatívnych a konfrontačných bezpečnostných praktík v medzinárodnom práve a analyzuje, ako štáty interagujú s právnymi normami uprostred čoraz roztrieštenejšieho globálneho poriadku. Štúdia využíva nedoktrinálnu metodológiu a zasadzuje právo do širších spoločensko-politických a inštitucionálnych štruktúr, ktoré formujú jeho interpretáciu a operacionalizáciu. Kooperatívne rámce, ako napríklad OBSE a CWC, zdôrazňujú multilateralizmus a právne obmedzenia. Naproti tomu konfrontačné prístupy sa spoliehajú na unilateralizmus a strategickú právnu reinterpretáciu.